Wat kan ik doen als mijn kind niet wil eten?

Het kan je helemaal tot wanhoop drijven als je kind niet wil eten. Het is ontzettend frustrerend om - soms elke dag opnieuw - die strijd aan te gaan, om er een paar hapjes in te krijgen. Ken je dat? Wat kun je doen als je kind niet wil eten? In deze blog krijg je in ieder geval een aantal tips die je kunt toepassen als je kind niet wil eten. 

Oh, en nog een kleine troost: je bent niet de enige bij wie het thuis zo gaat. Veel gezinnen met jonge kinderen herkennen dit probleem, ook bij hen is - metname - het avondeten af en toe een drama. 

Praktische adviezen
Hieronder de tips, inclusief uitleg. 

1) Ga de machtsstrijd niet aan
Dit is misschien wel de allerbelangrijkste tip. Ga de machtsstrijd niet aan! Heeft je kind zijn bord niet leeg? Pak het gewoon weg, zonder er al te veel van te zeggen. Geef de boodschap ''Graag of niet.'', of ''Volgende keer beter.''. 

2) Niet compenseren
Misschien ben je ongerust, en denk je 'Mijn kind moet toch wel iets in zijn maag krijgen?!'. Ondanks je ongerustheid is het verstandig je kind geen tussendoortjes ter compensatie te geven. Alhoewel het hard klinkt is er geen reden voor onrust, je kind kan best wachten tot de volgende (normale) maaltijd. Het is geen probleem om een keer een maaltijd over te slaan. Plus, je kind zal mogelijk extra trek hebben bij de volgende maaltijd, waardoor de kans groter is dat hij wel eet. 

Wat wel heel belangrijk is, is dat je kind voldoende drinkt! Wees daar wel alert op. 

3) Op tijd eten
Het is belangrijk om op tijd te eten, omdat ze veel vermoeider zijn wanneer het laat is. Als ze erg moe zijn, zullen ze minder eten. Eet dus niet te laat! 

4) Geef op tijd aan dat jullie gaan eten
Meestal zijn kinderen nog lekker aan het spelen, of zitten ze nog op de tablet, laptop of smartphone als je ze roept om te gaan eten. Je kind zal het op zo'n moment niet leuk vinden om alles plots te moeten laten liggen, om te gaan eten. Hij is dan bij voorbaat al wat bozig of chagrijnig. Het kan helpen om van te voren al aan te kondigen dat jullie bijna gaan eten, dus dat je kind alvast rustig stopt met waar hij mij bezig is. 

5) Kleine porties 
Begin met kleine porties. Snijd de boel goed klein en leg het eventueel op een kleiner bord. Zo vindt een kind (zeker een peuter) het te overzien. Geef je kind daarnaast een compliment als hij zijn bord heeft leeg gegeten. Je zult gaan merken dat deze aanpak beter werkt dan wanneer je straf geeft als hij een normaal bord met eten weigert. 

6) Geef het juiste voorbeeld
Geef tijdens het eten zelf het goede voorbeeld, want kinderen doen alles na, ook jou. Wat houdt 'het goede voorbeeld geven' tijdens het eten in? Eet dat wat de pot schaft smakelijk op. Daarnaast is een belangrijke tip om niet te beginnen aan het koken van verschillende potjes voor ieder gezinslid. Als je als ouder iets niet zo lekker vindt, eet er dan toch een beetje van, zo leer je je kind dat hij soms ook iets moet eten wat hij minder lekker vindt. 

7) Houd het ontspannen 
Het is belangrijk dat het eten ontspannen verloopt. Maak het avondeten tot een gezellig moment voor het hele gezin; een moment om bij te kletsen en geïnteresseerd in elkaar(s dag) te zijn. Als het eten een gezellig moment is, dan gaat je kind etenstijd associëren met gezelligheid. Dit kan positief werken op het eetgedrag van je kind. 

8) Gebruik een diep bord
Als je kind jong is, dan kan het door een wat gebrekkige motoriek best moeilijk zijn om netjes te eten. Als het steeds fout gaat, terwijl je kind wel zijn best doet, dan kan hij gefrustreerd raken. Een diep bord kan dan helpend zijn. 

9) Laat je kind meehelpen 
Vaak vinden kinderen het leuk om mee te helpen in de keuken. Je kunt ze taakjes geven als groente wassen, roeren, mixen et cetera. Als ze zelf hebben meegeholpen bij het maken van het eten, dan is de kans groter dat ze gaan proeven en eten. 

Dit waren de adviezen! Heb jij er nog een paar? Laat ze dan achter in de reacties! Raak je iedere keer verzeilt in een machtsstrijd, bijvoorbeeld met betrekking tot het eten of andere onderwerpen, lees dan eens 'Hoe kun je omgaan met machtsstrijd?'

mijn-kind-wil-niet-eten