BEWUST WORDEN VAN DIGITAAL GEDRAG

Over digitale bewustwording, gameverslaving, smartphoneverslaving en balans.

Smartphones, internet, social media.. ze zijn niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Naast dat het een hoop positieve aspecten heeft, kan het ook negatieve gevolgen hebben. Ben jij je bewust van jouw digitale gedrag? Kun jij nog werken zonder afgeleid te worden door je telefoon? Heb je een kind die veel gamed, of veel op op zijn smartphone zit? Twijfel je of jijzelf of jouw kind nog wel zonder gamedevice of telefoon kan?

Digitale bewustwording

Wat is digitale bewustwording? Digitale bewustwording betekent dat je je bewust bent van jouw digitale gedrag. Onder digitaal gedrag verstaan we het gebruik van internet, social media, smartphones en games en de manier waarop we ons gedragen wanneer we dit gebruiken. Digitale bewustwording betekent dat je weet hoe jij je digitaal gezien gedraagt, hoeveel uur jij hier bijvoorbeeld aan besteedt, maar ook wat voor eventuele gevolgen jouw digitale gedrag heeft.


Hoe word ik bewust van mijn digitale gedrag?

Wil jij je bewust worden van jouw digitale gedrag? Probeer dan voor jezelf eens antwoord te geven op de volgende vragen:

  • Hoeveel tijd besteed ik per dag (of per week) aan gamen?
  • Hoeveel tijd besteed ik per dag (of per week) aan mijn smartphone?
  • Hoe belangrijk is het voor mij om likes en reacties op mijn posts op social media te ontvangen? Ben ik, of mijn humeur, hier afhankelijk van?
  • Hoeveel digitaal contact heb ik met anderen? (bijv. via chats, games, social media etc.)
  • Ondervind ik wel eens negatieve gevolgen naar aanleiding van mijn digitale gedrag? Welke zijn dit en hoe vervelend waren deze gevolgen?

Als je jezelf antwoord heb gegeven op bovenstaande vragen dan krijg je waarschijnlijk al een beetje inzicht in jouw digitale gedrag. Na het beantwoorden van bovenstaande vragen is het vooral ook van belang om te kijken naar de balans. Is er nog sprake van balans? Stel je gamed veel en je gaat daarnaast naar school of werk en je bent ook nog bijna dagelijks aan het sporten of aan het (face-to-face) afspreken met anderen; dan is er sprake van een balans tussen de digitale, virtuele, wereld en de ‘real life’-wereld. Het vele gamen is dan nog in verhouding met alle andere zaken waar jij je nog mee bezig houdt. Merk je dat je eigenlijk steeds minder tijd besteedt aan school of werk, je minder met vrienden afspreekt, minder vaak beneden bent en steeds meer achter je Playstation, XBOX, smartphone of welke device dan ook zit, dan kun je je af gaan vragen of er nog wel een gezonde, goede balans is.

 

Heeft mijn kind een gameverslaving? Heeft mijn kind een smartphoneverslaving?

Je kind gamed zoveel dat je je afvraagt of er sprake is van een gameverslaving, of je kind zit zoveel op zijn telefoon dat je je afvraagt of je kind verslaafd is aan zijn smartphone. Zoals net al omschreven is, is het ook hierin dus erg belangrijk dat je kijkt naar het totaalplaatje. Hoe is de balans? Gaat je kind nog naar school zonder te spijbelen? Doet je kind nog wat hij eerder deed (zoals het beoefenen van een sport), of heeft hij sinds het gamen al zijn hobby’s en sporten afgekapt? Spreekt hij nog (face-to-face) af met vrienden? Is hij nog wel eens beneden? Heb je nog contact met je kind? Als je deze vragen veelal positief kunt beantwoorden dan hoef je je wat mij betreft geen zorgen te maken als je kind daarnaast ook veel gamed. 

bewust-worden-van-digitaal-gedrag

 

Er is niet zomaar sprake van een verslaving. Wel kun je natuurlijk regels afspreken met jouw kind. En twijfel je echt? Overweeg dan eens om het gesprek met je kind aan te gaan en stel hierin nieuwsgierige, niet-veroordelende vragen. Vaak weet je als ouder niet wat je kind allemaal uitspookt achter zijn gamedevice. Verdiep je eens in de interesses van je kind. Dit is trouwens sowieso goed om te doen, zeker bij pubers, omdat je op die manier een beetje aansluiting kunt vinden bij hetgeen wat zij op dit moment in hun leven belangrijk vinden. Wat je kunt vragen is: ‘Joh, je gamed best wel veel hè de laatste tijd. Heb je een nieuwe, leuke game? Hoe heet de game? Kun je mij eens laten zien wat je dan precies moet doen en hoe het in zijn werk gaat? Kunnen we het ook samen spelen?’. Als je het idee hebt dat de balans zoek is in het gamen en het leven van ‘het gewone leven’, dan zou je ook eens aan je kind kunnen vragen wat hij hier eigenlijk zelf van vindt. ‘Wat vind jij eigenlijk van jouw game-gedrag? ..van het aantal uren dat je hierin steekt? Vind je dit veel, of weinig? Merk je ergens verschil in sinds je meer bent gaan gamen?’. Hierna zou je bijvoorbeeld zelf kunnen aangeven wat jij ziet. Wat belangrijk is in dit soort gesprekken is dat je je niet-veroordelend opstelt en let op je intonatie, dus hoe je de dingen zegt. Ga maar eens na bij jezelf hoe jij reageert op intonatie. Intonatie bepaalt vaak hoe de ander reageert op wat jij gezegd hebt. Alles wat zojuist beschreven is geldt ook voor het smartphonegebruik.

Dit stuk ging over 'Heeft mijn kind een gameverslaving?', maar je kunt dit stuk natuurlijk ook lezen als 'Heb ik een gameverslaving?'. Waarbij je de vragen aan het kind, als vragen aan jezelf kunt zien.


Meer weten over digitaal gedrag, digitale bewustwording en digitale verslaving? Volg de (informatieve) workshop of organiseer een informatiebijeenkomst!

Deze blog is maar zo kort. Het heeft vast niet al je vragen beantwoord. Via Empowermens is het mogelijk om workshops, gastlessen of een spreker voor een informatiebijeenkomst in te huren, met betrekking tot dit thema. Het aanbod richt zich op verschillende doelgroepen en wordt verzorgd door een psycholoog die tevens ervaringsdeskundige is. Wil je hier meer over lezen? Klik dan op onderstaande links voor meer informatie, of scroll iets naar onderen voor een beknopt stukje informatie.

Zo geïnteresseerd dat je meteen een prijsopgave of offerte wil opvragen? Vul dan hieronder het formulier in.

- 

digitaal-bewust-workshop

PRIJSOPGAVE OF OFFERTE AANVRAGEN

Geef, indien mogelijk, in je bericht alvast het volgende aan:
Doelgroep, aantal mensen, datum en tijd, locatie

 

Informatiebijeenkomst ‘De verslavende digitale wereld’

De informatiebijeenkomst richt zich voornamelijk op ouders of verzorgers en professionals. De spreker die ingezet kan worden voor deze informatiebijeenkomst is psycholoog en ervaringsdeskundige. In de informatiebijeenkomst wordt er antwoord gegeven op onderstaande vragen.

  • Wat zijn de meest voorkomende digitale verleidingen? Hoe werken ze?
  • Hoe werkt het (jongeren)brein en waarom is deze zo gevoelig voor de digitale wereld en social media?
  • Hoe komt het dat jongeren geneigd zijn zichzelf hierin te verliezen? Hoe kan dit anders?
  • Hoe sluit je aan bij de belevingswereld van je zoon/dochter/jongeren zonder hen blind te volgen?
  • Waarom kun je als ouder/verzorgende/professional zo lastig tot je zoon/dochter/jongeren doodringen? Hoe kan dit anders?


Gastles ‘De digitale wereld en ik’

Deze gastles richt zich op jongeren en wordt verzorgd door een psycholoog die tevens ervaringsdeskundige is. In de gastles komen de volgende vragen ter sprake.

  • Hoe komt het dat het brein zo gevoelig is voor de digitale wereld en social media?
  • Waarom ben je geneigd jezelf hierin te verliezen? Hoe kan dit anders?
  • Wat zijn de meest voorkomende digitale verleidingen? Hoe verleiden ze mij?
  • Hoe voelt het als de digitale wereld met je aan de haal gaat? Kom je er dan nog uit?
  • Hoe kun je genieten van de digitale wereld, maar toch controle houden?


Workshop ‘Digitaal Bewust’

De workshop ‘Digitaal Bewust’ kan gevolgd worden door jongeren, ouders en professionals. Digitaal Bewust wordt verzorgd door een psycholoog die tevens ervaringsdeskundige is. In de workshop komen de volgende aspecten aan bod:

  • Bewustwording hoe digitale verleidingen werken
  • Inzicht krijgen waarom ons brein hier vatbaar voor is
  • Onderzoeken wat de digitale wereld je oplevert en kost
  • Ervaren hoe snel jouw digitale wereld met je aan de haal gaat
  • Ervaren hoe het is om de controle te behouden
  • Een concreet plan maken om zelf controle te krijgen

 

Boeken over dit onderwerp

  • Gameverslaving: herkennen, begrijpen, overwinnen.
  • Game over: aanpak gameverslaving bij jongeren.

Kopen? Klik op de afbeeldingen hieronder!