Hoe kun je omgaan met machtsstrijd?

Ja hoor, het is weer zo ver, ineens zit je er weer in. Of eigenlijk 'jullie'. Je kind wil niet wat jij wil. Je houdt je vast aan wat je wil. Het resultaat is een soort van 'ja-nee-spel'. Kind boos en jij boos. Hoe dan ook, je wil dat je kind gaat doen wat jij van hem wil! Je wil niet toegeven, want dan is het einde zoek. Ja toch? 

Je bent belandt in een machtsstrijd. Het gaat op een gegeven moment niet om hetgeen dat er moet gebeuren, maar om de strijd. Je wil niet 'verliezen' van je kind. Alleen je kind wil ook niet verliezen van jou. Zo'n situatie kan op den duur redelijk escaleren. 

Machtsstrijd
Je hebt vaak niet door dat je in een machtsstrijd verzeilt raakt. Wat kenmerkend is voor een machtsstrijd is dat het niet meer gaat over de oorspronkelijke vraag of wens. Je hebt bijvoorbeeld gevraagd of je kind zijn spullen wil opruimen, maar vervolgens gaat het niet meer om het opruimen, maar dat je kind doet wat jij vraagt. Het gaat er dan om wie het conflict gaat winnen of verliezen. 

Bij een machtsstrijd is er eigenlijk nooit een winnaar. Het leidt nooit tot een bevredigende oplossing. Verliezen voelt niet fijn, niet voor jou en ook niet voor je kind. Het doet iets met de relatie, want het leidt eerder tot verwijdering dan tot toenadering. 

Als je vindt dat jij uiteindelijk (altijd) de baas moet zijn, zul je sowieso in een machtsstrijd verzeilt raken, vroeg of laat. Je wil winnen, je wil macht hebben. Je wil je kind niet zijn zin geven, omdat hij dan wint. Straks loopt je kind nog over je heen en voor de buitenwereld wil je ook over laten komen dat je je kind onder controle hebt. 

Hoe doorbreek je machtsstrijd?
Om eruit te komen zul je moeten doorbreken dat je tegenover elkaar staat als vijanden. Dit laatste is namelijk wat er ontstaat als je in een machtsstrijd verzeilt raakt. Je zult weer naast elkaar moeten komen te staan. Soms is het nodig om eerst even wat tijd te pakken om je emoties te laten zakken. Het is dan goed om letterlijk uit de strijd te lopen. Loop weg en ga naar een plek waar je tot jezelf kan komen. Het is verstandig om te benoemen dat je even wegloopt zodat jij/jullie tot rust kunnen komen, maar dat je daarna weer terugkomt. 

Als jij/jullie beiden weer bedaard zijn, ga dan met elkaar in gesprek. Vraag je kind wat er aan de hand is en laat zien dat je écht luistert. Probeer je kind te begrijpen. Dit kun je doen door je eigen gedachten over de situatie even los te laten en te parkeren. Als je begrijpt wat er aan de hand was voor/bij je kind, geef dan daarna pas uitleg over jouw kant van het verhaal. Let erop dat je dit in 'ik-boodschappen' doet, zo voorkom je dat je kind zich aangevallen voelt. 

Nadat jullie beiden jullie kant van het verhaal gedaan hebben en elkaar (beter) begrijpen, stel je de vraag 'Hoe zouden we dit samen op kunnen lossen?'. Vanaf dit punt ben je niet langer in machtsstrijd! Je staat niet meer tegenover elkaar, maar naast elkaar. Je gaat samenwerken, door te zoeken naar een oplossing. Het geeft een gevoel van verbondenheid en versterkt de relatie tussen jou en je kind. Doordat je samen op zoek gaat naar een oplossing (die voor beiden goed is), is er geen sprake meer van winnen of verliezen. 

Hoe voorkom je dat je in een machtsstrijd komt met je kind?
Wil je voorkomen dat je (steeds weer opnieuw) verzeilt raakt in een machtsstrijd met je kind? Zorg er dan voor dat je jouw opvoeding baseert op samenwerken, in plaats van op het hebben van macht. Heb als ouder respect voor de behoeften van je kind, maar heb daarnaast ook respect voor jouw eigen behoeften. Let erop dat het gesprek niet toegaat naar winnen of verliezen. Blijf luisteren naar je kind en probeer hem te begrijpen. Zoek altijd naar een oplossing waar jullie beiden tevreden mee zijn. 

Als je je opvoeding baseert op samenwerken, dan valt dit onder de autoritatieve opvoedingsstijl. Wil je meer lezen over opvoedstijlen? Lees dan de blog 'Welke opvoedstijlen bestaan er?'. In deze blog worden de opvoedstijlen beschreven, inclusief voor- en nadelen per opvoedstijl. 

Black Friday 2020Black Friday 2020
Select oktober 2021Select oktober 2021
omgaan-met-machtsstrijd